NEUROLOGIE
Clinica Angel Psyhmed, Slatina, România
Neurologia este o ramură a medicinii care se ocupă cu diagnosticul și tratamentul afecțiunilor organice ale sistemul nervos central și periferic. Structurile organice tratate sunt creierul și măduva spinării (reprezintă sistemul nervos central), vasele sanguine (structurile înconjurătoare), precum și nervii cranieni, rădăcinile nervoase și ganglionii spinali, nervii periferici, inclusiv legăturile cu mușchii scheletici (reprezintă sistemul nervos periferic).
Examenul neurologic asigură o evaluare corectă și completă atât a bolilor congenitale ale sistemului nervos (genetice, metabolice), cât și a celor dobândite (de origine vasculară, inflamatorie, degenerativă, neoplazică, traumatică).
CONSULTAȚII NEUROLOGIE
În urma unui examen neurologic complet, medicul neurolog poate stabili dacă există o afectare a sistemului nervos central sau periferic, locul lezional și investigațiile necesare pentru stabilirea diagnosticului etiologic.
Consultul neurologic constă în discuția cu pacientul despre simptomele pe care acesta le resimte, despre momentul apariției, istoricul medical, formele de manifestare, etc. De asemenea, medicul specialist va testa funcțiile nervoase ale pacientului, efectuând un examen clinic de specialitate (reflexele, mersul, senzitivitatea, coordonarea etc), în urma căruia va solicita și analize medicale precum și alte investigații.
ANALIZE MEDICALE
În evaluarea stării de sanatate, medicul poate solicita o gamă completă de teste de laborator, care, combinate cu examenul clinic general pe aparate și sisteme, oferă o imagine a stării fizice și psihice a unei persoane.
Organismul uman trebuie privit ca un tot unitar și de aceea este necesară o abordare multiplă, pe care și pacientul este important să o înțeleagă prin explicațiile oferite de către specialiști.
Colaborarea cu partenerii noștri ( CLINICA SANTE și CENTRUL MEDICAL BINISAN) ne permite să punem la dispoziția pacienților noștri, posibilitatea de a efectua analize medicale de laborator (sânge, examen de urină, scaun, culturi, exudate, etc.).
EEG
Electroencefalografia (EEG) reprezintă o metodă neinvazivă și nedureroasă de explorare a activității electrice din diferite zone ale creierului, rezultând din înregistrarea grafică a variației de potențial dintre doi electrozi plasați pe scalp. Prin amplasarea mai multor electrozi, se realizează înregistrarea pe mai multe canale, în mai multe regiuni.
Patologiile în care explorarea EEG completează diagnosticul sunt: accidentul vascular cerebral, epilepsie , bolile degenerative (Alzheimer, Parkinson), tulburările psihiatrice (schizofrenie, autism), tumorile, infectii cerebrale, furnizând informații despre existența și localizarea unei leziuni cerebrale sau focar declanșator pentru crizele epileptice.
Cu ajutorul acesteia pot fi urmărite aspecte ale activității electrice cerebrale în funcţie de vârstă, starea de vigilenţă (veghe, somn cu unde lente, somn paradoxal), starea generală (stres, hipoglicemie, medicația administrată).
Electroencefalograma standard presupune înregistrare în stare de veghe, la pacient relaxat, cu ochii închiși. Aceasta poate avea o durată între 20 – 30 minute.
Stimularea magnetică transcraniană (rTMS)
Este o procedură neinvazivă de diagnostic și tratament neuro-psihiatric ce foloseste o tehnologie modernă bazata pe inducție electromagnetică. Un dispozitiv plasat extracranian generează microcurenți electrici de diferite intensități ce determină depolarizarea sau hiperpolarizarea neuronilor vizati, modulând astfel activitatea anumitor zone corticale sau subcorticale.
Beneficiile stimulării magnetice transcraniene acoperă o gamă importantă de afecțiuni psihiatrice ( tulburari depresive, tulburare anxioase, atac de panica, stres posttraumatic, tulburări bipolare, tulburare obsesiv-compulsiva, etc) și tulburări neurologice (recuperare după AVC, migrene, tulburări cognitive, Alzheimer, Parkinson etc.).
ADMINISTRARE DE TRATAMENTE INTRAMUSCULARE ȘI INTRAVENOASE
Dispunem de condiții optime pentru administrarea de tratamente intravenoase (perfuzii cu glucoză, ser fiziologic, vit.C, vit. B1, vit. B6, arginina, cerebrolysin, piracetam, etc.) și tratamente intramusculare (inclusiv administrarea de tratamente psihiatrice cu Trevicta, Xeplion, Abilify maintena, Rispolept consta, etc.).