Stimularea magnetică transcraniană (TMS) este o tehnică de stimularea neinvazivă a creierului. Stimularea este produsă prin generarea unui câmp magnetic de înaltă intensitate, prin trecerea unui scurt curent electric printr-o bobină magnetică.
Dispozitivele TMS funcționează complet în afara corpului și influențează activitatea sistemului nervos central prin aplicarea unor câmpuri magnetice puternice pe anumite zone ale creierului.
Tratamentul stimulează creierul și provoacă „neuroplasticitate” – care este capacitatea creierului de a remedia și construi conexiuni între celulele nervoase.
Stimularea magnetică transcraniană are următoarele indicații: tulburări depresive, atac de panică, tulburări anxioase, tulburare bipolară, tulburare obsesiv-compulsivă, schizofrenie, tulburări somatoforme, tulburare de stres posttraumatic, tulburări alimentare, dependență de nicotină, recuperare dupa accidente vasculare cerebrale (pentru deficitul motor sau afazie), boală Parkinson, boală Alzheimer, migrene, tinitus, tulburări cognitive, stări de stres, epuizare, distonie.
Efectele adverse sunt practic absente sau minime (ușoară cefalee, parestezii).
Contraindicații: prezența de implanturi metalice la nivelul capului sau organismului (stent, stimulator cardiac, etc.), cu excepția implanturilor dentare.
Procedură
Terapia TMS este o opțiune de tratament intensiv ce necesită sesiuni care au loc cinci zile pe săptămână timp de câteva săptămâni. Pacientul rămâne treaz în timpul procedurii și poate reveni la activitățile zilnice normale imediat după. Fiecare sesiune poate dura între 20 și 50 de minute, în funcție de dispozitiv și de protocolul clinic utilizat.
TMS este un tratament adjuvant care funcționează împreună cu medicația, nu necesită anestezie și este în general, foarte bine tolerat.