ELECTROCARDIOGRAMA

ELECTROCARDIOGRAMA

Electrocardiograma (ECG) reprezintă o înregistrare a activității electrice a fibrelor musculare ale inimii. Fiecare contracție a miocardului este urmarea unei excitații electrice care provine de la nodulul sinusal și este transmisă musculaturii inimii.

Această investigație este o metodă de diagnosticare și de prevenire a bolilor cardiovasculare, având și funcția de monitorizare a evoluției unei boli cardiace.

Ritmul cardiac poate fi influențat de mai mulți factori de risc: înaintarea în vârstă, apariția problemelor de natură cardiovasculară, malformațiile cardiace congenitale, infarctul miocardic, afecțiunile glandei tiroide, dar și de stilul de viață, cum ar fi consumul de substanțe precum: nicotina, alcoolul, cofeina, antidepresivele, etc.

Reprezintă o investigație de bază pentru orice pacient care se adresează medicului sau pentru screening-ul stării de sănătate, fiind un test simplu și nedureros. Electrozii sunt plasați în anumite regiuni pe torace și membre, fiind conectați la un dispozitiv EKG cu ajutorul firelor de legătură. Activitatea electrică a cordului este apoi măsurată, interpretată și tipărită pe hârtie specială.

Efectuarea unei electrocardiograme poate dura între 5 și 10 minute

X